Dövme yaptırmak, her ne kadar toplum tarafından ilgi görmeye başlamış olsa da hala insanlarımız için marjinal bir duruş sergilemektedir. Dövmeli insanların, vücutlarında farklı bölgelere işlettikleri bu sanat eserleri, işçilik ve tasarım değerleri ile diğer insanların ilgilerini ve odaklarını toplamakta büyük rol oynamaktadır. Bu nedenle tertemiz insan vücuduna işlenmiş bir çok renk ve tonda olan bu mürekkep pigmentleri, hem estetik algısını ön planda tutmakta hem de dikkatleri çekmekte çok başarılıdır denilebilir. Dövmeli insanların üzerlerine yapışmış bu iyi ya da kötü her etiket ve bakışın sebebi dini inançlar ve toplumumuzda marjinal karşılanmasıdır.
Dövme sanatı, üstünde bulunduğumuz bu topraklarda yaşayan toplumumuzun, ilk başlarda yadırgadığı fakat gün geçtikçe insanların bu sanatla haşır neşir olup, ilgilerini çekmeye başlamasıyla günümüzde fazlasıyla rağbet görmekte. Öyle ki bu sanata talep oldukça, tasarımlar mükemmelleşmekte ve toplumumuz Türkiye’de dövme sanatının gelişmesine büyük katkı sağlamıştır.
Dövme sanatı , tasarım bakımından çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu nedenle bir dövme tarzı modasının miadını doldururken, bir yenisi moda olup yükselişe geçer. Örnek vermemiz gerekirse eğer, bir milenyum başlangıcında revaçta olan tribal tarzda keskin hatlardan ve yoğun dolgulardan oluşan bu tarz günümüzde yerini Yeni Zellanda yerlileri Maori’lerin etnik dövme desenlerine bırakmıştır.
Bir çoğumuz biliriz ki dövme sanatçıları , insan bedenine işledikleri dövme tasarımlarının tarzlarıyla anılırlar. Peki bu durumda sanatını icra eden dövme sanatçılarının, dövme severler tarafından sokulduğu bu kalıplaşmış tarz dövmeciliği bir sanatçıyı köreltir mi yoksa sivriltir mi? İşte buna bir açıklık getireceğiz. Sanatla uğraşan herkesin de bildiği gibi, yeni tarzlar ve teknikler denemek sanatçıların, vazgeçilmez tutkusudur. İlginç fikirler ve yeni tekniklerle harmanlandığında bu tutku, ya sanatçıyı kendi tarzıyla buluşturur ya da yeni arayışlara yöneltir.
Dövme genel olarak şekline ve boyutuna göre fiyatlandırılır . Günümüzde sayısını bile bilmediğimiz seçenekte dövme modeli ve tarzı vardır. Bu nedenle yaptırmak istediğiniz dövmeyi daha evvelden belirlemeli ve yaptırmak istediğiniz dövme stüdyosuna fiyatlandırma ile alakalı danışmalısınız . Seçmiş olduğunuz modeli gösterirken renklendirme isteyip istemediğinizi ve istediğiniz ebatları belirtmelisiniz . Bir çok dövme stüdyosunda açılış ücreti diye bir tabir vardır , genel olarak iğne ücreti diye de adlandırılan bu uygulama hemen hemen her dövme stüdyosunda vardır ve fiyatlar genel olarak aynıdır.
Kilo alıp vermek ile yazdığımız yazımızda da belirttiğimiz gibi çok büyük kas oranı artmadığı sürece dövmeye her hangi bir zarar vermemektedir . Fakat bodybuilding çalışmanızı aşırı derecede yaparak kasların haddinden fazla şişerek büyümesi dövmenizin şekline zarar verecektir . Vücut yapma isteğiniz varsa kaslarınızı şekillendirdikten sonra bir dövme yaptırmanız daha doğru bir karar olacaktır .
Dövme uygulaması yapıldıktan sonra tabi ki ilk yapıldığı canlılıkta bir ömür boyu kalması beklenmemelidir . Güneş ışınlarının etkisi, yaş alma sebebiyetleri ile dövme rengi solar . Eğer dövmenizin rengini daha uzun süre canlı tutmak isterseniz değişik dövme rengi koruyucu kremlerden destek alabilirsiniz. Derinizi nemli tutmanız ve dövmenizi güneş ışınlarından korumanızda aynı zamanda daha uzun süre canlı renklerde tutmanızı sağlayacaktır
Aşırı kilo kaybı ve alımı dövmeyi etkiler. Dövme bulunan bölgede ki aşırı kilo alımı özellikle göbek,kaba et,boyun ve baldır bölgelerinde dövmede bozulmalara yol açabilir . aynı zamanda yaşlanma etkilerinin deride gerçekleştireceği değişikliklerde (kırışma) de dövmenizde değişiklik olması kaçınılmazdır . Bunun yanı sıra birkaç kilo alıp vermenizin dövmenizde her hangi bir olumsuz yan etkisi olmayacaktır .
Dövme normal şartlarda deri olan her bölgeye yapılabilir . Fakat yaptırmadan önce çok iyi düşünmek gerekir . Göz kapağı ,el,kol,bacak,sırt,yüz,kulak ,kasık bir çok bölgeye dövme yapılır . İş yaşantısında sizi etkileyecek daha sonra size pişmanlık yaratacak bölgelere yaptırmadan evvel daha önce de belirttiğimiz gibi düşünmek gerekir .
Özellikle son zamanlarda dövme yaptıranların sayısı hızla artarak devam ediyor… Vücudunuzda ömür boyu taşıyacağınız dövmenizin desenine iyi karar vermek bir yana, yaptırırken de çok dikkat etmeniz gerekiyor. Dövme yaptırmaya karar verdiyseniz, ileride herhangi bir sorun yaşamamak adına konuyla ilgili bilmeniz gerekenleri aklınızın bir köşesinde tutmanızda fayda var.
Dövme yaptırmadan önce ilk olarak ve muhakkak dikkat etmeniz gereken nokta; hijyen! Dövme sanatçısının kullanacağı iğneden, dövmeyi yaptıracağınız yere kadar temiz olduğuna emin olmalısınız. Özellikle tatil yerlerinde güzellik salonundan ayakkabı dükkânına kadar aynı yerde dövme yapan yerler bulunmakta. Sadece dövme işiyle uğraşan ve gerçek bir ‘dövme sanatçısı’na dövmenizi yaptırın.
Dövmenizi yaptıracağınız kişinin vücudunuzda memnun kalmayacağınız desenler yaratmasını istemiyorsanız, dövme sanatçınızın daha önceki işlerine bir göz atın, muhakkak bir referans alın.
Dövme yaptırırken eldiven kullanmasına ve değiştirmesine dikkat edin.
Tek kullanımlık iğneler kullanılıyor mu muhakkak bakın ve iğnelerin sizin yanınızda açılmasını isteyin.
Dövme sonrasında bandajınızı 3- 5 saat sonrasında çıkardıktan sonra dövme renginde solukluk ve bozukluklar görmek istemiyorsanız size verilen solüsyonları tarif edildiği şekilde ve zamanında uygulayın.
Güneş ışınlarına direkt maruz kalmayın ve solaryumdan uzak durun.
Dövmenizi 24 saat sudan, yaklaşık bir hafta kadar da deniz ve havuzdan koruyun.
Dövme yaptırmadan bir hafta ya da on gün önce kanı sulandırıcı özellikte olan ilaçları almayı bırakın. Aksi durumlarda dövme iyileşmesinin süreci beklenen süreden daha uzun olacaktır.
Dövme yaptırmadan 24 saat önce alkol tüketimini bırakın .
Dövme yaptırmaya karar verdiğinizde eğer hamileyseniz bunun için iyice düşünmeli ve ona göre davranmalısınız çünkü sonuçta içinizde taşıdığınız canlı olan bebeğinizin sağlığını düşünmek zorundasınız.
Normal şartlarda olduğu gibi gebelikte de steril ortamlarda yapılmayan dövmeler çok büyük tehlikeler taşır. Başta hepatit B ve C olmak üzere, aids, tet anos, frengi, tüberküloz kan yoluyla bulaşan en riskli hastalıklardır. Özellikle hepatit C hastalığının yayılmasında dövmenin büyük önem taşıdığı söylenmektedir. Gebelerde özellikle artan gebelik hormonlarına bağlı oluşan sistematik değişikliklerden ötürü bazı komplikasyonlar daha sık görülebilmektedir. Bunların en sık görüleni ve en hafifi dövme işlemiyle ilgili ağrı ve kanamalar ile deride meydana gelebilecek enfeksiyonlar. Kullanılan boyaya alerjik olanları ise sıkıntılı günler bekleyebilir ve sorun dövmenin deriden kaldırılması kadar can sıkıcı ve ciddi olabilir. Dövme yapılan yerlerde sarkoid, keloid, sedef, ışığa duyarlılık gibi çeşitli deri hastalıkları oluşabilir .
Bu nedenle hamilelik döneminde dövme yaptırmak iyi bir tercih değildir .
Alerji nedir ? Öncelikle bunu masaya yatırmakta fayda var . Alerji ; vucüdun yabancı maddelere karşı göstermiş olduğu çeşitli reaksionlar dır . Fakat alerji kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir . Yani bana alerji yapan madde size yapacak diye bir kanun yok .Dövme yapılmasında kullanılan boyalar ne kadar iyi olursa olsun bazı kişilerde alerji yapabilmesi mümkündür . Hatta bazen dövme iğnesi , dövme sonrasında kullanılan kremler bile bazı kişilerde alerjik reaksiyon görülmesine sebep olabilir . Tepkileri genellikle , dövme yapılan bölgede kabarma ve kaşıntı olarak gözlemlenmiştir . Genelde aloevera içerikli kremler önerilir daha ileri boyutta ki alerji tepkilerinde ise bir doktora baş vurmak en doğru yöntem olacaktır . Dikkate alınmadığı taktirde bazı alerji çeşitleri ölümle sonuçlanabilmektedir .
Seçtiğiniz dövme derinize zerk edildikten (işlendikten) sonra ilk bakımı dövme stüdyosunda yapılır. Steril su ile dövmeniz nazikçe temizle nir , vazelin sürülerek streç film veya özel dövme bandı ile kapatılır . Sizden daha sonrasında istenen bir iki saat sonra kapalı olan dövmenizi açarak temiz su ile yıkayıp tekrar vazelin sürmeniz olacak tır . Bu aşamada dövme iğnelerinin derinize modeli işlerken açık yara sahibi olduğunuzu unutmamanız iyi olacak tır . Yeni yaptırdığınız şahane dövmenizi elleyerek bakmak isteyenlere ve hatta kendinize , dövme niz kabuk bağlayıp atana kadar çıplak elle dokunma yasağı koymanız bu nedenle çok daha sağlıklı olacaktır . Duş alırken bolca vazelin sürüp duşa girmeli ve dövme yapılmış bölgeyi lif vb. bezler ile temizlemekten kaçınmalı . Daha sonrası sizin için süper sağlıklı ve pırıl pırıl dövmenizin havasını atabilir siniz.