Rasta nasıl yapılır?
Tığ ve tarak yardımı ile, enseden başlayarak saçlarınız bölüm bölüm ayrılır ve her ayrılan kısım önce tarakla sonra da ince tığ ile tiftilip rastalanır. Her bir rasta için yaklaşık 30-50 dakika arası zaman gerekmektedir. Bu çok emek ve sabır isteyen ve rastayı yapan insanı çok yoran bir işlemdir. Bu yüzden rasta tek bir günde bitirilmez, 2 güne yayılır. Saçlarınız uzun ise ek saç kullanımına gerek kalmaz. Ancak şunu bilmeniz gerekir ki rasta yapılırken saçlar yarı yarıya kısalır. yani 50cm saçınız varsa rastadan sonra onun boyu 25-30 cm kalacaktır. Eğer saçlarınız kısa ise ek saçlar rastalanarak saçınıza eklenebilir. Bunun için 8-10cm saçınızın olması yeterlidir. Önce saçınıza uygun yada istediğiniz renkte ek saçlar rastalanır, daha sonra kendi saçınız rastalanır ve ek saçlar saçınıza tığ yardımı ile eklenir. Bu yapılırken herhangi bir yapıştırıcı, boncuk, kaynak, balmumu vs kullanılmaz. Tamamen tığ ile özel bir yöntemle eklenir. Ve bu saçları gerçek saçınızdan kimse ayırt edemez. Rastanın kalınlığı ve sayısı saçınızın yapısına ve sizin isteğinize bağlıdır.
Gerçek saç ile sentetik saçın avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Rasta yapılırken ek saç olarak kullanılan gerçek saç, sentetiğe oranla çok tüylenme yapar, daha sık bakıma gelmeniz gerekir. Ayrıca gerçek saç sentetikten onlarca kat daha pahalıdır. Sentetik saçlarda istediğiniz renk ve hatta renklerin alt tonları bulunur. Gerçek saçta bunu bulmak zordur. Sentetik saçta istediğiniz uzunlukta saçı cüzi fiyatlara bulabilirsiniz ama gerçek saçta aynı boyda bir saç almak isterseniz epey masraf etmeniz ve zaman harcamanız gerekecektir. Sentetik saçlar bazen uzun yıllar sonra solma yapabilir. Ama bu da bakımlarda giderilir.
Rasta bakımı nedir? Kaç ayda bir yapılır?
Dipten uzayan saçlarınızı rastalarınızın içine yerleştirmek, tüylenen rastalarınızı sıkıca toparlamak için saçınızın uzama hızına bağlı olarak 3-5 ayda bir rasta bakımı yapmak gereklidir. Bu esnada saçlarınız toparlanır, dipten çıkanlar düzeltilir ve rastalanır.
1: En sık sorulan soru; bit yapar mı?
Yanıt: Rastalı bir insanın bitlenme ihtimali rastasız bir insanın bitlenme ihtimaliyle aynıdır. Temiz tuttuğunuz sürece bir sorun yaşamazsınız.
2: Yıkayabilir miyim?
Yanıt: Elbette ki! Saç dipleriniz açıkta olduğu için saçınız daha geç yağlanacak ve 1 haftadan önce yıkamak zorunda kalmayacaksınız.
3: Ne sıklıkta yıkayabilirim?
Yanıt: İhtiyaç duydukça yıkayabilirsiniz. Yıkama işlemi zor değil, kışın kuruması zaman alıyor.
4: Dipleri tam temizleniyor mu?
Yanıt: Evet. Özellikle durularken minik bir leğende saçınızı çalkalarsanız iyice şampuandan arındırmış olursunuz. Hem de az su harcarsınız.
5: Nasıl bir şampuan kullanmalıyım?
Yanıt: Kremsiz bir şampuan, bebek şampuanı da olabilir. Sabun da kullanabilirsiniz, tercihinize kalmış.
6: Tığ ile mi yapılıyor? Balmumu kullanılıyor mu?
Yanıt: Hayır balmumu asla kullanmıyoruz. Tüm saç tığ ile rastalanıyor ve ek saç gerekiyorsa, o da rastalanarak tığ ile kendi saçınıza ekleniyor.
7: Rasta, abdest için sorun teşkil eder mi?
Yanıt: Hayır. Her noktası ıslanabiliyor.
8: Saçlar kısaysa nasıl bir yöntem izleniyor?
Yanıt: Saçlarla uygun renkte sentetik yada gerçek saçlar alınıp rastalanıyor, sonra da saçınıza kalıcı olarak ekleniyor. Bunun için 8-10 cm saç boyunuzun olması yeterli oluyor.
9: Dipler çıkınca saçlarımı kesmek zorunda mı kalacağım?
Yanıt: Hayır. Dipten çıkan saçlar birkaç ayda bir tığla düzeltilerek rastalarınızın içine yerleştiriliyor.
10: Dip boya yapabilecek miyim?
Yanıt: Evet dipten çıkan saçlarınızı dilediğiniz gibi boyayabilirsiniz.
11: Rastadan vazgeçersem geri dönüşü nasıl olacak?
Yanıt: Saçlarınız uzamaya başladığında rastalı yerleri kesip kendi saçınızı kullanmaya devam edebilirsiniz. Ama rastalanmış saçlarınızı çözmenin imkanı yoktur.
Bir cevap yazın